Ara marakána

Ara marakána

ARA MARAKÁNA
lat. (Propyrrhura maracana)
eng. ()
cz. (Ara marakána)

Pôvod názvu: z maracana čo je označenie americkych indianov pre velkeho papagaja alebo malu aru.

Operenie: je to jediná malá ara, u ktorého majú dosplelí jedinci červené čelo. Zbytok hlavy je tmavomodry, prechadzajúci k temenu zelenomodri.

Veľkosť: 41 cm

Hmotnosť: cca- 250g-280g

Rozšírenie: vychodná Brazília, východná Paraguay a severovýchodná Argentina.

Strava v prírode: zrelé a nezrelé ovocie, mango, kokosové orechy alebo orechy para, bobule, kvety, pravdepodobne aj hmyz a jeho larvy

Ara marakána ako domáci maznáčik: skvelý vzhľadom k jej veľkosti, inteligenci a mimickym schopnostiam. Ručne odchovaný vtáci môžu byť odvážny a dominantný. Všetky ary marakány sú hlučné.

Výskyt v zajatí: jdosť bežný. Ara marakána bola jediná ara mimo ary horskej, ktorá nebola dovezená do USA v rokoch 1979-1982. Paraguay bola hlavnou krajinou vývozu tohoto druhu. Vývoz bol ukončený ale pretože sa táto ara bez problémov rozmnožuje je jej výskyt v zajatí bežný.

Fotografie: naše malé zelené banány: Chiquita a Del Monte (viac sa o nich dočítate v rubrike naše ary)