Ara ararauna

Ara ararauna

ARA ARARAUNA
ara ararauna

Pôvod názvu: z jazyka indiánov Tupi, kde ara znamená vták. Zbytok mena je onomatopicky čo znamená, že napodobňuje volanie ar

Operenie: hore síto nebesko modrá, zospodu a na spodku krídel zlatožltá. Čelo a predná časť korunky sú tmavo zelené, brada a hrdlo čierne

Veľkosť: 86-90 cm (chvost tvorí skoropolovicu dľžky tela ary ararauny)

Hmotnosť: samci cca 1000-1200 g, samičky cca 930 g

Rozšírenie: od východnej Panamy po severozápadnú Kolumbiu a východne od Ánd od východnej Kolumbie a Venezuely ponad Ekvádor, Peru, Guayanu, Surinam, Francúzsku Guayanu, Trinidad, Brazíliu až po Bolíviu, Paraguay a severnú Argentínu

Životné podmienky: dažďové pralesy, vysoká a hustá vegetácia, často lesy v močaristej oblasti alebo oblasti savany s vysokým výskytom stromov alebo paliem v tropickej oblasti do 500 m.n.m, miestami aj do 1500 m.n.m

Strava v prírode: zrelé a nezrelé ovocie, mango, kokosové orechy alebo orechy para, bobule, kvety, pravdepodobne aj hmyz a jeho larvy

Spôsob života: žije v pároch, v malých rodinných zväzkoch alebo v skupinách do 20 vtákov

Ara ararauna ako domáci maznáčik: veľmi často je ara ararauna chována týmto spôsobom. Temperament je ale rôzny. Niektoré sú milujúce a prítulné, iným sa nedá veriť

Výskyt v zajatí: je bežný. Je to pravdepodobne jeden z najpočetnejších veľkých ar.

Fotografie: (naše ararauny Vicky a Arthur - viac informácii v sekcii naše ary)