Ara červenouchá

Ara červenouchá

 

ARA ČERVENOUCHÁ
Ara rugrobenys(lat)
  Red-fronted Macaw (eng)
Ara červenouchý (cz)

Pôvod názvu: rubro - červený, genys - tvár 

Operenie: je olivovo zelené, čelo je červené, ktoré prechádza do oranžovej a okolo uší je farba peria červená. Na ramenách je červená a oranžová farba. Chvost je zelený, na konci namodralý. Jeho spodok je olivový a sivastý na konci. Línie na čiastočne holých tvárach je červenohnedé.

Veľkosť: asi 60 cm

Hmotnosť: asi 500 - 550g

Rozšírenie: Malé územie v hornatej časti Bolívie, v provinciach Cochabamba a Santa Cruz.

Životné podmienky: lesy, kaktusové porasty horských údolí.

Strava v prírode: zrelé a nezrelé ovocie, mango, kokosové orechy alebo orechy para, bobule, semená tráv

Spôsob života: žije v pároch

Ara červenouchá ako domáci maznáčik: v niektorých štátoch a najviac USA sú držaný ako domáci maznáčikovia, no niektorý ľudia ich zase považujú len za voliérové vtáky.

Výskyt v zajatí: nieje veľmi bežný

Fotografie: (doplníme neskôr)