Ara hyacintová

Ara hyacintová

ARA HYACINTOVÁ
lat. (Anodorhynchus hyacinthinus)
eng. ()
cz. (Ara hyacintový)

Pôvod názvu: Anodorhynchus pochádza z gréčtiny: an (bez) odous (zub) a rhynchos (zobák)-čo znamená má zobák bez zubu, pretože na rozdiel od iných druhov ar nemá na vnútornej strane povrchu hornej čeluste ryhy. 

Operenie: Ara hyacintová má perie na celom tele z väčšej časti sfarbené do sýto kobaltova. Krídla sú trochu tmavšie ako hlava a krk. Perie na spodnej strane chvosta je šedé. Neoperené okolie oka a pásik holej kože na hranici spodnej časti zobáku má žlté sfarbenie. Zobák ary hyacintovej je šedočierny, dúhovka oka tmavohnedá, nohy sú tmavošedé.

Veľkosť: asi 100 cm

Hmotnosť:  približne 1200-1400g

Rozšírenie: Brazília, Južná Amazónia, najvzdialenejšia východná Bolívia, oblasť Santa Cruz. Taktiež sa objavuje v severovýchodnej Paraguay.

Životné podmienky: dažďové pralesy

Strava v prírode: zrelé a nezrelé ovocie, mango, kokosové orechy alebo orechy para, bobule, kvety, pravdepodobne aj hmyz a jeho larvy

Domáci maznáčik: nedá sa poprieť, že ara hyacintová chovaná odmalička doma nieje vynikajúci domáci maznáčik ale vzhľadom na jeho malú populáciu a hrozbu vyhynutia

Výskyt v zajatí: vzácny a je veľmi drahý. I CITES

Fotografie: (naše fotené v Zoo Viedeň)