Ara glaucogularis (kaninda)

Ara glaucogularis (kaninda)

 

ARA KANINDA
Ara glaucogularis (lat)
Glue-throated Macaw (eng)
Ara kaninda (cz)

Pôvod názvu: glauco - svetlo modrá (gréčtina), gularis - hrdlo (latinčina)

Operenie: veľa ľudí si ho pletie s arou araraunou ale dá sa od nej rozoznať typickým, modrým hrdlom, ktorý je u ary ararauny čierny. Otieň žlté, je u ary kanindy viac do oranžova. Kanindy majú vrchol hlavy úplne modrý ale ary ararauny majú len zelené čelo.

Veľkosť: 88cm
Hmotnosť: asi 750 g

Rozšírenie: v Bolívii v štátoch Beni a Santa Cruz.

Životné podmienky: dažďové pralesy, vysoká a hustá vegetácia, často lesy v močaristej oblasti alebo oblasti savany s vysokým výskytom stromov alebo paliem

Strava v prírode: zrelé a nezrelé ovocie, mango, kokosové orechy alebo orechy para, bobule, kvety

Spôsob života: žije v pároch alebo malých hejnách

Ara kaninda ako domáci maznáčik: dobrý ale nehodia sa ako maznáčikovia, lebo v prírode ich je len málo a hodia sa skôr na chov.

Výskyt v zajatí: stále nieje bežný (I CITES)

Fotografie: čoskoro