Ara malá

Ara malá

 

ARA MALÁ
Ara severa (lat)
Scarlet Macaw (eng)
Ara malý(cz)

Pôvod názvu: severe - znamená chovanie 

Operenie: Gaštanové čelo má orémované modrou farbou rovnako ako korunku. Spodnú časť tváre má ohraničenú hnedou liniou pierok. Ohyb krídla a spodná časť krídla je šarlátová. Chvostové perá sú čevenohnedé, na vrchnej časti olemované zelenou smerom ku koreňu a na konci modré. Na spodku sú ružovo červené.

Veľkosť: asi 49 cm

Hmotnosť: asi 360 - 410g

Rozšírenie: Severná a Južná Amerika

Životné podmienky: dažďové pralesy, vysoká a hustá vegetácia.

Strava v prírode: zrelé a nezrelé ovocie, mango, kokosové orechy alebo orechy para, bobule, kvety, pravdepodobne aj hmyz a jeho larvy

Spôsob života: žije v pároch

Ara malá ako domáci maznáčik: mladý alebo ručne dohrmovaní vtáci sú skvelými domácimi maznáčikmi ak je im venovaný dostatok času. Ale pozor: tieto ary majú veľmi silný hlas.

Výskyt v zajatí: mimo USA nieje výskyt v zajatí bežný.

Fotografie: doplníme neskôr