Ara modrý

Ara modrý

ARA MODRÁ

lat. (Anodorhynchus glaucus)
eng. ()
cz. (Ara modrý)

Pôvod názvu: z gréckeho slova glakós, čo znamená šedozelená alebo modrá. 

Operenie: od ary kobaltovej sa líši len odtieňom sfarbenia, je skôr zelenomodrá. Jej chvost je na vrchu zelenomodrý a spodok je hnedý. Podchvostové perá má svetlohnedé a hrdlo má šedohnedé. Koža okolo oka a pri zobáku je žtá. Nohy má šedočierne. Zobák je čierny. Dúhovka oka je hnedá.  

Veľkosť: asi 72 až 75 cm

Hmotnosť:  približne 900g

Rozšírenie: tento druh nebol oficiálne videný voľne v prírode od 19. storočia. Predpokladalo sa, že pravdepodobne sa vyskytuje v juhovýchodnej Brazílii, severovýchodnej  Argentíne, severozápadnej Uruguai a severnej Paraguay.

Životné podmienky: dažďové pralesy

Domáci maznáčik: -

Výskyt v zajatí: v súčasnej dobe nie je známy, ale v minulosti bola chovaná v ZOO v Buenos Aires viac ako 20 rokov. CITES I.